Banana curry


 

Upały i lato kojarzą mi się przede wszystkim z korzennymi przyprawami, pikantnymi daniami i Dalekowschodnim akcentem. Jeżeli masz trochę nadmiarowego, ugotowanego ryżu, to ta propozycja jest dla Ciebie! Robi się szybko, choć wymaga pewnego wyczucia w stosowaniu przypraw.

Niewątpliwą zaletą tej potrawy jest to, że po ugotowaniu w całym domu pachnie jak w Bombaju :)

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka
  • 6 łyżek ugotowanego ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 duży banan (lub, odpowiednio, dwa mniejsze)
  • curry (ok. 2 łyżki)
  • cynamon (2-3 porządne szczypty, ok. 1/4 płaskiej łyżki)
  • mielone chilli/ pieprz kajeński (wg uznania, można pominąć, jeżeli ktoś nie lubi ostrzejszych potraw, ale polecam)
  • mielony kumin (tyle, ile cynamonu)
  • 100ml śmietanki 30%

Kurczaka kroimy w kostkę lub paski, obtaczamy w curry (ok. 1,5 łyżki przyprawy będzie nam do tego potrzebne). Marchewkę ścieramy na większych oczkach tarki. Kurczaka wrzucamy na patelnię, gdy zetnie się, dodajemy marchew i banana, doprawiamy cynamonem. Po chwili dorzucamy ryż, smażymy chwilę razem, przyprawiamy kuminem i chilli. Na koniec wlewamy śmietankę, dusimy wszystko razem, aż gęstnieje i doprawiamy jeszcze curry.

Reklamy

2 thoughts on “Banana curry

    • Cieszę się :)
      Z innych owoców, które na pewno można polecić do curry to mango – będzie mniej słodko, ale na pewno bardziej ‚egzotycznie’

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s