Deser zabajone


Połączenie włoskich smaków w bombie kalorycznej. Nie szkodzi, dla takiej przyjemności można czasem przmknąć oko na ilość cukru :)

Przy okazji kilka moich refleksji związanych z robieniem zdjęć deserom lodowym. Refleksji oczywiście czysto amatorskich

  1. Dobrze jest najpierw światło i dekoracje przed przygotowaniem deseru, ponieważ lody mają ten urok, że szybko topnieją, bita śmietana spływa a dekoracja spłaszcza się. Robiłam w ten sposób: dwa pucharki – jeden czysty, jeden przeznaczony na deser. Wszystko było ustawione dookoła pustego pucharka, a gdy ten właściwy był gotowy, zamieniałam je miejscami.
  2. Pęseta jest niezwykle przydatna do precyzyjnego układania drobnych elementów (nie tylko na lodach, ale także na tortach i innych deserach). Zwłaszcza, gdy pod spodem mamy lekką, bitą śmietanę, która trzyma fason bardzo krótko.
  3. Jeżeli przygotowujesz kilka deserów (ja miałam do przygotowania 7 różnych) rozłóż to w czasie. Dlaczego? Pomyśl, co dzieje się z deserami po zakończonej sesji :)

Ogólnie i nieprofesjonalnie, ale warto zapamiętać. A teraz przepis na mój (od niedawna) ulubiony deser lodowy.

Składniki (1 porcja):

  • 3 gałki lodów o smaku zabajone
  • łyżeczka amaretto
  • pół łyżeczki kawy (najlepiej świeżo mielonej)
  • kilka ziaren kawy do dekoracji
  • bita śmietana *
W pucharku na dnie wyciskamy bitą śmietanę (co swoją drogą sprawia, że deser zawsze wydaje się pełniejszy i „obfitszy”). Na śmietanie układamy trzy gałki lodów w trójkąt – takie ułożenie jakoś słodko skojarzyło mi się z gniazdem :). Lody polewamy likierem, brzegi deseru oprószamy kawą. Na wierzch dodajemy jeszcze odrobinę bitej śmietany i dekorujemy ziarnami kawy.
* Może być w spray’u, jednak moim zdaniem najlepiej nadaje się ubita śmietana 36% z minimalną ilością cukru – wówczas deser nie jest przesłodzony. Najlepiej taką śmietanę nakładać rękawem (choć fajny, nieregularny efekt uzyskuje się również… zwykłą łyżką; w końcu Włosi z pedanterii nie słyną).
Gotową „Śnieżkę” odradzam, bo jej smak tak przypomina śmietanę, jak lody czekoladowe czekoladę :)
JEŻELI SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS, ZOBACZ KONIECZNIE RÓWNIEŻ:
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s