Szybko szybko – tarta ziołowa z szynką


Czasem, niestety, tak po prostu jest, że nie ma się czasu, a chciałoby się zjeść coś dobrego. Tak rzeczywistośc wyglądała dziś u mnie, ale ta tarta z problemem poradziła sobie znakomicie :) Pieczenie zajmuje ok. 35 minut, ale samo przygotowanie przy odrobinie sprawności – 10 minut :)

Przy okazji uroku dodają jej zioła z własnej „uprawy” – rozmaryn, oregano i tymianek.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100g szynki pokrojonej w kostkę
  • kilka plasterków dojrzewającej szynki
  • świeże zioła (do wyboru, kto jakie lubi :) )

Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Natłuszczoną formę wykładamy ciastem francuskim. Jajka, śmietanę, mąkę, szynkę w kostce i posiekane zioła mieszamy w misce, wylewamy na ciasto (nie dodaję soli, bo wędlina posiada jej aż nadto). Dojrzewającą szynkę kroimy w paski i układamy na wierzchu tarty. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, przez co nie tylko tarta zyska na pikantności, ale i estetyce ;)

Pieczemy ok. 35 minut (aż wierzch nieco się zrumieni i urośnie).

JEŻELI SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS, ZOBACZ KONIECZNIE RÓWNIEŻ:

TARTA Z KOLOROWYMI POMIDORKAMI 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s