Naleśniki z truskawkami i amaretto


Truskawki i amaretto to latem połączenie  kategorii comfort food – truskawkowy smak ciepłych dni oraz słodycz likieru to coś, co humor musi poprawić :)

O tym, co potrafi zdziałać amaretto pisałam tutaj – ERSATZ I ŚWINIA.

Ciasto naleśnikowe:

  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • łyżka oleju
  • szczypta soli, szczypta cukru

Nadzienie:

  • 200g truskawek
  • 50ml amaretto
  • 3-4 łyżki cukru

Składniki ciasta miksujemy, na końcu dodając olej i odstawiamy na 15minut (jak widać, jest to przepis podstawowy więc można kombinować z wanilią, kakao lub innymi dodatkami). Po tym czasie smażyć naleśniki bez tłuszczu lub z niewielką jego ilością – olej w cieście sprawia, że więcej nie jest już potrzebne.

Truskawki odszypułkowujemy i kroimy w plasterki lub ćwiartki – różnica jest natury estetycznej. Wrzucamy do garnka wraz z cukrem i krótko dusimy, aż zmiękną, puszczą trochę soku, ale nie zrobi się z nich kompot. Pod koniec duszenia dodajemy amaretto i gotujemy jeszcze chwilę, by alkohol nieco odparował.

Naleśniki przekładamy truskawkami i składamy w trójkąty.

JEŻELI SPODOBAŁ CI SIĘ TEN PRZEPIS, ZOBACZ KONIECZNIE RÓWNIEŻ:

TRIO IDEALNE – TRUSKAWKI, RABARBAR, WANILIA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s