Miniserniczki truskawkowe


Lato większości z nas upływa pod znakiem truskawek. I bardzo dobrze, ponieważ owoce te nie tylko wspaniale smakują w sezonie (żaden dżem czy kompot tego smaku nie przywróci), ale zawierają dużo cennych dla zdrowia składników. Dlatego delektujmy się nimi, póki sezon trwa :)

Deser ten łączy to, co lubię w potrawach – jest prosty, a odpowiednio udekorowany staje się bardzo efektowny.

Składniki (ok. 10-12 sztuk)

  • 250ml wody
  • 4-5 łyżek syropu truskawkowego i 2-3 przetarte truskawki
  • 3 łyżeczki żelatyny
Zamiast trzech powyższych składników można użyć galaretki truskawkowej (a można też i zrobić to samemu :) )
  • 300g gęstego jogurtu
  • 10-12 małych, okrągłych herbatników
  • kilka szt niewielkich truskawek (najlepiej podobnej wielkości) i mięta do dekoracji
  • bardzo przyda się forma do muffinów i papilotki (bezbarwne, by kolor nie przeszedł na deser)

Wodę z syropem podgrzewamy. Żelatynę najpierw zamaczamy w odrobinie wody (tylko tyle, by napęczniała), a następnie mieszamy  gorącą wodą z syropem. Gdy przestygnie, dodajemy jogurt. W formie ukłądamy papilotki i do każdej wlewamy masę jogurtową. Wkładamy do lodówki, by serniczki stężały. Po ok.2h, gdy będą gęste, ale nie do końca ścięte, układamy na każdym serniczku po jednym herbatniku.

Gdy całkowicie stężeją wyciągamy je z foremki (co jest moim zdaniem najtrudniejszym etapem :) ) i z papilotki. Truskawki kroimy na cienki plasterki i obkładamy nimi deser. Podajemy z listkami mięty.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s