Curry wrap z rukolą


Tortille to świetny pomysł na letni obiad. Lubię je szczególnie dlatego, że świetnie smakują na ciepło jak i na zimno, a także są bardzo mobilne – noszenie ich ze sobą nie sprawia większych kłopotów. A do tego są świetnym pretekstem do wyposażenia ich w dużą ilość, najlepiej sezonowych, warzyw.

Składniki (2 porcje):

  • 2 pszenne tortille
  • 200-300g mięsa z filetu drobiowego (kurczak, indyk)
  • rukola
  • pomidor
  • 2 dymki lub szalotki
  • curry, suszony czosnek, suszona słodka papryka
  • sól, pieprz

Sos curry:

  • 100ml śmietanki 30%
  • 50ml passaty pomidorowej
  • łyżeczka curry
  • świeża kolendra
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Mięso kroimy na dość małe kawałki, obtaczamy w curry, papryce i czosnku, smażymy na patelni.

Śmietankę mieszamy z pomidorami i curry, dodajemy siekaną kolendrę, doprowadzamy do zagotowania. Łyżeczkę mąki rozpuszczamy w dwóch łyżeczkach wody, dokładnie mieszamy i dodajemy stopniowo do sosu (po trochu), aż osiągnie odpowiednią konsystencję.

Tortillę podgrzewamy na suchej patelni. Na wierzchu smarujemy sosem, układamy mięso, rukolę, cebulkę oraz pomidora (pokrojonego w kostkę albo słupki).

Najpierw zaginamy dolną część placka, następnie bok. Następnie zwijamy. Gotowe :)

JEŻELI SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS, ZOBACZ KONIECZNIE RÓWNIEŻ:

[X]

GOTOWANA WODA OD UBMERTO ECO

Reklamy

2 thoughts on “Curry wrap z rukolą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s