Pizza di parma z rukolą


Niesamowite, jaką karierę może zrobić drożdżowy placek :) Niestety, pizza zalicza się obecnie do niechlubnego grona fast-foodów, co odbiera jej właściwie większość uroku.

Pizza w zasadzie smakuje każdemu – ciasto, pomidory i ser z dowolnymi dodatkami to jedno z tych połączeń, którego nie sposób nie lubić. Ja lubię chyba każdy wariant poza wersją z ananasem.

Ta propozycja zawiera to, co zawierać powinna typowo włoska pizza, czyli składniki o śródziemnomorskim rodowodzie: szynkę parmeńską, rukolę, mozzarellę i sos na bazie pomidorowej passaty. I ciasto, które zupełnym przypadkiem (zostawione samo nazbyt długo) wyszło pyszne :)

Składniki ciasta

  • 500g mąki pszennej
  • 50g (pół kostki) drożdży
  • szklanka letniej wody
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta soli

Składniki sosu:

  • 300g passaty pomidorowej
  • łyżka ziół prowansalskich
  • pół ząbka czosnku
  • szczypta soli, szczypta cukru
  • ew. odrobina chilli dla pikanterii :)

Obłożenie:

  • 6-8 plastrów szynki parmeńskiej ( lub podobnej, dojrzewającej)
  • 3 kule (300g mozzarelli)
  • garść rukoli
  • świeże zioła (najlepiej bazylia, choć osobiście wolę oregano)
  • 1 spory pomidor

Najpierw mieszamy składniki sosu i odstawiamy na bok. Następnie do miski wlewamy/wsypujemy składniki ciasta i zagniatamy, by było elastyczne i odstawało od ręki (i by później dobrze formowało się). Odstawiamy do wyrośnięcia na conajmniej 2 godziny, od czasu do czasu zagniatając, by nie uciekło z miski.

Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części (będą dwie pizze) i formujemy z nich kulę. Następnie wyrabiamy rękoma okrągły placek. Najwygodniej (moim zdaniem) robić to tak: palcami jednej ręki przytrzymywać ciasto z tyłu, a nadgarstkiem drugiej wyrabiać je z przodu.

Placek polewamy sosem, układamy składniki w kolejności od największych kawałków do najmniejszych – najpierw szynka, potem pomidor i rukola, na wierzch ser.

Pieczemy w temperaturze 200C aż ciasto zbrązowieje, a ser zapiecze się.

JEŻELI SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS, ZOBACZ KONIECZNIE RÓWNIEŻ:

TARTA Z KOLOROWYMI POMIDORKAMI

Dodaj komentarz