Trio idealne: rabarbar, truskawki, wanilia


Połączenia pachnące polskim latem. Trochę słodko, trochę kwaśno i bardzo owocowo. A w związku z tym, że rabarbar przywędrował do mnie wprost z zaprzyjaźnionego ogródka, długo nie musiał się prosić :)

Tej sztuki to na razie akt pierwszy, wkrótce ciąg dalszy nastąpi, najprawdopodobniej w postaci ciasta.

Składniki:

  • 4 łodygi rabarbaru
  • 20-25szt truskawek
  • pół laski wanilii
  • 4-5 łyżek brązowego cukru + ewentualnie więcej, aby dosłodzić

Rabarbar obieramy odcinając końcówki, kroimy w kostkę, przesypujemy cukrem i odstawiamy na jakiś czas (najlepiej na noc, acz niekoniecznie), aż zmięknie i puści trochę soku. Truskawkom usuwamy szypułki i dokładnie płuczemy, bo różne skarby można znaleźć w kobiałkach :)

Rabarbar, wanilię i truskawki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą na razie na tyle, by przykryła owoce. Gotujemy, aż owoce będą miękkie. Następnie wyciągamy wanilię, dolewamy wody wg uznania tak, by kompot mile łechtał podniebienie i dosładzamy do smaku wedle upodobania.

PS. Elegancko byłoby kompot odcedzić lub przetrzeć, ale co tam :)

Reklamy

2 thoughts on “Trio idealne: rabarbar, truskawki, wanilia

    • Polecam więc powrót do tych czasów, bo rabarbar (co prawda, nie dość, że warzywo, to na dodatek mało ozdobne) walorów i wdzięków ma wiele.
      Dla mnie też to smak „z ogródka” :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s