Żeberka duszone w młodej kapustce i kurkach


Są dwa francuskie słowa określające osoby lubiące dobrze zjeść. Tak więc mamy gourmets, czyli koneserów, którzy doceniają potrawy wyrafinowane, w pięknej oprawie, niekiedy dominującej nad samym daniem. Są i gourmands, czyli smakosze i (dosłownie tłumacząc) łasuchy, którzy lubią zjeść jak w domu, dobrze i smacznie, bez przesadnych fanaberii.

Ten przepis jest dla prawdziwych gourmands :)

Składniki:

  • 800g wieprzowych żeberek
  • główka młodej kapustki
  • 100g kurek
  • 2 marchewki
  • pęczek świeżego koperku
  • sól, pieprz, suszony czosnek
  • olej do smażenia

Żeberka kroimy na 5-6 części i przygotowujemy oprószając solą, pieprzem i czosnkiem. Delikatnie obsmażamy, aż mięso będzie ścięte, ale nie do końca usmażone.

Kapustkę szatkujemy na drobne paski, solimy, odstawiamy, aż nieco zmięknie. Marchewkę ścieramy na mniejszych oczkach, koperek siekamy. Dusimy w garnku razem z kurkami, aż kapustka będzie miękka. Następnie do garnka wkładamy żeberka i dusimy wszystko razem, aż mięso będzie miękkie, a kapustka przejdzie ich aromatem.

I choć to już chyba niemodne, by łączyć mięso z ziemniakami, to i tak takie żeberka najlepiej smakują z młodymi kartofelkami :)

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s