Muffiny-grahamki bez cukru


Szczerze, to nie przepadam za muffinami. Głównie tymi na słodko. Jest tyle wspaniałych słodyczy, a akurat te toporne i niewymagające wypieki są strasznie popularne. Magdalenkom nie dorastają do pięt, a co dopiero drożdżówkom! Na ich korzyść wypada tylko łatwość i uniwersalność.

Co innego muffiny na wytrawnie. Podane do obiadu zamiast kartofli czy ryżu nie tylko wyglądają oryginalnie, ale również nadają potrawie ciekawszego, bogatszego smaku. Doskonale sprawdzają się zamiast pieczywa czy kanapek, jeżeli mają dużo dodatków.

Przepis poniżej to tylko przepis podstawowy. Można do ciasta dołożyć malin, sosu waniliowego, oliwek, fety, pieczarek, dosłownie czegokolwiek :) Miłej zabawy!

Składniki (ok.10szt):

  • 2,5 szklanki mąki pszennej typu Graham
  • płaska łyżeczka sody
  • porządna szczypta soli
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oliwy
  • szklanka świeżego soku jabłkowego
  • dodatkowo: po 2 łyżki otrąb, ziarna słonecznika, płatków owsianych

Potrzebne będą dwie miski. W mniejszej mieszamy płynne składniki: jajka, sok jabłkowy i oliwę. W drugiej, nieco większej mąkę, sodę i sól. Następnie płynne składniki wlewamy do sypkich, mieszamy, niezbyt dokładnie (ciasto na muffiny nie powinno mieć jednorodnej konsystencji). Po wymieszaniu dodajemy otręby, płatki i cokolwiek jeszcze chcielibyśmy mieć w cieście :)

Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200C.

JEŻELI SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS, ZOBACZ KONIECZNIE RÓWNIEŻ:

AROMATYCZNE ŻYTNIE MUFFINY

Reklamy

One thought on “Muffiny-grahamki bez cukru

  1. Pingback: Muffiny czekoladowe z bananami | Venidle

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s