Śledzik w sosie szczypiorkowym


Bardzo przypadł mi go gustu sos szczypiorkowy, który pojawił się wraz z przepisem na kiszkę ziemniaczaną, od razu zaczęłam więc myśleć, do czego jeszcze możnaby go wykorzystać. Fantazja jednak zbyt daleko nie odfrunęła, skończyło się na śledziku. Właśnie tak, przaśnym śledziku, którego większość niestety zna w wersji ze śmietaną. A szkoda, bo ryba ta pod względem zawartości takich dobrodziejstw jak np. kwasy Omega3 nie odstaje wiele od zachwalanego wszem i wobec łososia. A do tego jest wspaniałą przekąską – gdy dopada chęć podjadania czy małego co-nieco, słoik ze szczypiorkowym śledziem na pewno się sprawdzi . Nie zostaje nic innego jak wziąć się do działania :)

Składniki:

  • 200g filetu ze śledzia
  • sos szczypiorkowy – przepis TUTAJ (klik)

Filetu ze śledzia dokładnie płuczemy i moczymy w niewielkiej ilości mleka z wodą (w proporcji 1:1) przez conajmniej godzinę (aż rybka przestanie być dramatycznie słona). Następnie kroimy wszerz w paski o grubości ok. 2cm.

Wariant I (szybko i od razu)

Śledzia układamy na pólmisku i polewamy sosem, dekorujemy świeżymi ziołami. Zjadamy od razu.

Wariant II (na potem)

Śledzia wkładamy do słoika i zalewamy sosem, lekko mieszamy. Możemy przechowywać w lodówce kilka dni.

JEŻELI SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS, ZOBACZ KONIECZNIE RÓWNIEŻ:

KASZUBSKIE SMAKI 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s