Tarta z kolorowymi pomidorkami


Wspaniale smakuje ze schłodzonym wytrawnym cydrem :)

Bazą tego przepisu jest tradycyjna tarta lotaryńska.

Składniki ciasta:

  • 200g mąki
  • 1/2 kostki schłodzonego masła
  • 100ml wody
  • sól

Składniki w misce wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Zawinąć w folię, chłodzić w lodówce conajmniej 1h

Pozostałe składniki:

  • 150g startego żółtego sera
  • 4 jajka
  • 2 kopiaste łyżki gęstej śmietany (18% lub 22%)
  • 1 cukinia
  • ok. 20 pomidorków koktajlowych, najlepiej kolorowych (pomarańczowych, zielonych, czerwonych, żółtych etc)
  • sól, pieprz

Ser, jajka i śmietanę, wraz z solą i pieprzem wymieszać. Cukinię obrać i pokroić w plastry. Pomidorki przekroić na połówki.

Ciastem wykleić formę do tarty, na nim ułożyć plastry cukinii. Polać masą serową, na wierzchu ułożyć połówki pomidorków miąższem do góry.

Piec 45 minut w temperaturze 180C.

JEŻELI SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS, ZOBACZ KONIECZNIE RÓWNIEŻ:

PORY ZAPIEKANE NA CIEŚCIE FRANCUSKIM

Reklamy

7 thoughts on “Tarta z kolorowymi pomidorkami

  1. Właśnie zalega u mnie cukinia czekająca na swój moment. Twój przepis jest tak apetycznie kolorowy, że pewnie go wypróbuję i będę polecać innym :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s