Szparagowe roladki, szparagowy sezon


Nie miałam ostatnio szczególnej ochoty na szparagi, ale śledząc bloga Lepszy Smak (który bardzo cenię) nie sposób było oprzeć się szparagowemu trendowi. I ochota przyszła. W końcu, bo za szparagami przepadam i zaczął mnie ten brak chęci nieco niepokoić.

Moja propozycja jest w wersji lekkostrawnej – wytchnienie dla żołądka :) Z początku nie mogłam zdecydować się: rodzynki czy żurawnia? Stanęło na rodzynkach, ale myślę, że żurawina również dobrze komponuje się z tym daniem.

Składniki:

  • podwójna pierś kurczaka
  • pęczek białych szparagów
  • 5-6 ząbków czosnku
  • garść rodzynek
  • sól, pieprz

Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie. Pierś kroimy najpierw wszerz, by uzyskać 3 grubsze kawałki, następnie każdy kroimy wzdłuż i rozbijamy delikatnie. Oprószamy solą i pieprzem. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na plasterki. Na każdym kawałku mięsa układamy 2 plasterki czosnku i kilka rodzynek oraz po 2-3 obrane szparagi. Zwijamy od krótszego boku tak, by kawałki szparagów wystawały.

Dusimy na parze ok. 20 minut. Podajemy same lub z sosem holenderskim (przepis kiedyś, wkrótce, w końcu).

JEŻELI SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS, ZOBACZ KONIECZNIE RÓWNIEŻ:

KORONKOWE NALEŚNIKI Z WARZYWAMI

KREM ZE SŁODKIEJ KUKURYDZY

Krem ze słodkiej kukurydzy

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s