Sorbet z cytrusów, czyli powiew Sycylii


Pamiętam z pobytu we Włoszech, że lodów tam nie nakłada się łyżką do gałek i nie formuje pedantycznych kuleczek. Lody nakłada się wielką łyżką i ociera o wafelek. Takie lody wyglądają wspaniale. Czasem nie mogę patrzeć jak w lodziarniach podaje się idealne kulki, tak jakby miały mieć określoną gramaturę. Ale może tu leży różnica między zachodnioeuropejską precyzją i śródziemnomorskim luzem…

Z czym kojarzyć się może Sycylia? Cytrusy. Pomarańcze, cytryny, Limoncino! Taki w założeniu miał być ten sorbet – obłędnie cytrusowy, pachnący i odświeżający. Chyba się udało :)

Składniki:

  • 400ml wody
  • 200g brązowego cukru (może być biały, może być i pół na pół)
  • 1 pomarańcza
  • 2 cytryny
  • 1 limonka
  • 1 białko
  • ewentualnie 15 ml likieru cytrusowego(Limoncino, Curacao), smakowej wódki (np. cytrynówki) lub czystej wódki; ja użyłam likieru mandarynkowego

Owoce patrzymy we wrzątku. Z połowy pomarańczy, połowy limonki i jednej cytryny ścieramy skórkę. Cukier mieszamy z wodą i skórkami, zagotowujemy, aż otrzymamy syrop, Studzimy. Miksujemy.

Z owoców wyciskamy sok i filtrujemy (przez filtr do kawy lub gazę) aż nie będzie w nim cząsteczek miąższu. Wraz z alkoholem dodajemy do zimnego syropu.

Białko ubijamy na pianę. Dodajemy do syropu z sokiem i mieszamy. Uwaga! Nie należy zniechęcać, się, że białko nie połączy się idealnie z resztą. Nastąpi to później, podczas mrożenia.

Są dwa sposoby mieszania sorbetu. Sposób pierwszy – płyn umieszczamy w zamrażarce i mieszamy widelcem najpier co ok. 40 minut, potem co 30 aż całkowitego zmrożenia. Dla cierpliwych. Sposób drugi: płyn umieszczamy w zamrażarce i nie przejmujemy się nim przez następne 4h. Gdy będzie mocno (naprawdę mocno) zmrożony, kawałki sorbetu umieszczamy w blenderze z funkcją kruszenia lodu i krótko rozdrabniamy.

Kilka rad:

  • podczas mieszania sorbetu w pojemniku dobrze jest zwrócić uwagę na jego brzegi – tam, gdzie sorbet najszybciej zamarza
  • sorbet ma konsystencję śniegu, o drobnych kryształkach
  • przy ocieraniu skórem  owoców nie powinno być na nich białych części, inaczej sorbet będzie gorzki

JEŻELI SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS, ZOBACZ KONIECZNIE RÓWNIEŻ:

TOSKAŃSKIE CANTUCCINI Z BIAŁYM WINEM

TRUSKAWKOWA CAIPIROSKA

Reklamy

4 thoughts on “Sorbet z cytrusów, czyli powiew Sycylii

  1. Pingback: Mniej kaloryczna owocowa granita | Venidle

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s