Sałatka lyońska


Trudno powiedzieć, dlaczego ta sałatka swoją nazwę zawdzięczna najstarszemu miastu Francji.

Tak czy inaczej kompozycja jest bardzo sycąca, idealna na lekki, majowy obiad.

Składniki sałatki:

  • 15 liści sałaty głowiastej (plus kilka dodatkowych, do dekoracji)
  • pół kostki sera feta
  • 200g boczku
  • 100g (2 strąki) konserwowej papryki lub 1 papryka świeża
  • 1 średniej wielkości ogórek
  • nać pietruszki

Sos vinaigrette:

  • 3 łyżeczki ostrej musztardy
  • 10 łyżeczek oliwy z oliwek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżeczki octu
  • sól

Sałatkę układamy według zasady (jak większość sałatek) – na spód sałata i następnie składniki od największych kawałków do najmniejszych.

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy tak, by się nie zarumienił. Odsączamy na papierze i studzimy.

Sałatę rozrywamy na kawałki, na niej układamy boczek. Paprykę kroimy w paski – jeżeli jest świeża, podsmażamy, aż zmięknie i odejdzie od niej skóra. Studzimy. Rozkładamy na boczku i sałacie. Ogórka i fetę kroimy w kostkę, układamy w misce.

Robimy sos vinaigrette – wszystkie składniki wlewamy do shakera lub małego słoiczka i wstrząsamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewamy sałatkę. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

JEŻELI SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS, ZOBACZ KONIECZNIE RÓWNIEŻ:

WIOSENNA SAŁATKA Z GRILOWANĄ WOŁOWINĄ

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s