Ciasto jak z cukrowej waty


Próbowałam znaleźć jakąś odpowiednią nazwę, która oddawałaby wyjątkową konsystencję tego ciasta i do głowy przyszła mi jedynie wata cukrowa. Ciasto rozpływa się w ustach, wcześniej rozpada na drobne kawałeczki jak piasek, a wszystko to w połączeniu z maślanym aromatem. Pyszności! Idealna, moim zdaniem, do MROŻONEJ KAWY.

Składniki:

  • 250g cukru
  • 250g masła
  • 250g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 100g spirytusu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do deokracji: zesty z 1 cytryny i 1 limonki, 2 łyżki cukru pudru

Jajka miksujemy z cukrem długo i dokładnie, do uzyskania białej (sic!) i puszystej konsystencji. Masło rozpuszczamy i gorące stopniowo dodajemy do jajek. Następnie wsypujemy mąkę z poszkiem i starannie miksujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny i spirytus.

Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180C.

Zesty limonkowe i cytrynowe zasypujemy cukrem pudrem i odstawiamy na conajmniej 1h. Wraz z sokiem nakładamy na gorące ciasto – u mnie przy pieczeniu powstało pęknięcie i aż prosiło się o wypełnienie :)

 

JEŻELI SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS, ZOBACZ KONIECZNIE RÓWNIEŻ:

TARTA MORELOWO-LAWENDOWA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s