Kolorowa i sycąca, najlepsza do grillowanej ryby


Sałatka, która miała zastąpić klasyczne zapychacze (takie jak np. ryż) podawane do grillowanego mięsa i dobrze spełniła swoje zadanie. Solo również świetnie nadaje się na lunch czy przekąskę. I ma wspaniałe kolory!

Nie pamiętam niestety, gdzie po raz pierwszy natknęłam si,ę na pomysł doprawiania sałatki z brokułów i majonezu maggi. Efekt jest wspaniały. Brzmi dziwnie? Tego trzeba spróbować. Nie dużo – pół łyżeczki wystarczy.

Dlaczego najlepiej pasuje do ryby? Po pierwsze, pisałam już kiedyś, że połączenie ryba + brokuł ostatnio bardzo przypadło mi do gustu. Po drugie – dla wszystkich marud twierdzących, że rybką nie można się najeść – nieprawda!

Składniki:

  • 1 brokuł
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała lub połówka dużej cebuli
  • garść orzechów włoskich
  • 3-4 łyżki majonezu
  • pół łyżeczki maggi
  • pół ząbka czosnku
  • sól, pieprz

Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy na parze al dente, studzimy. Orzechy i cebulę siekamy, mieszamy z fasolą i brokułem.

Majonez mieszamy z czosnekiem, solą, pieprzem. Dodajemy do sałatki. Z maggi na początku lepiej dodać prosto do sałatki i sprawdzić, jaka ilość najbardziej nam odpowiada. Potem można lać do sosu :)

 

Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, zobacz koniecznie również:

SAŁATKA ŁOSOSIOWA Z MIODOWYM DRESSINGIEM

WIOSENNA SAŁATKA Z GRILLOWANĄ WOŁOWINĄ

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s