Kaszubskie smaki


Uwielbiam ten sposób na śledzia, w słodko-aromatycznym sosie.

Wiele zawdzięczamy Kaszubom, ale za tę recepturę szczególne chapeau bas! Śliwka i rodzynki nadają słodyczy typowej dla suszonych owoców, a grzybki ten aromat wzbogacają. Lekka kwaskowość pomidorów i ryby sprawia, że nic tutaj nie brakuje.

Śledzie po kaszubsku polecam na śniadanie, obiad lub kolację, na co dzień i na święta. U mnie są jednym ze składników m.in wigilijnego menu.

I coś na szybko – sosu można zrobić więcej, zamknąć w słoikach i przypominać sobie o nim od czasu do czasu, po prostu dodając śledzie.

Składniki:

  • 500g filetów śledziowych
  • 100g suszonych śliwek
  • 100g rodzynek sułtańskich
  • 100g grzybków w occie
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • łyżka keczupu
  • majeranek
  • sól, pieprz

Rodzynki i śliwki namaczamy w gorącej wodzie. Śliwki kroimy w paski.

Śledzie namaczamy w mleku i wodzie, następnie kroimy w cienkie paski, grzybki kroimy w kostkę. Odstawiamy.

Cebulę kroimy w półtalarki, podsmażamy. Gdy będzie miękka, dodajemy rodzynki i śliwki, smażymy chwilę wszystko razem. Dodajemy koncentrat i keczup, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy do wystygnięcia.

Gdy sos wystygnie łączymy go ze śledziem i grzybkami.

Najlepiej smakuje następnego dnia, ale i od razu po przygotowaniu niczego mu nie brakuje. Najlepiej przechowywać w słoiku.

Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, zobacz koniecznie również:

DUSZONA MŁODA KAPUSTKA Z RODZYNKAMI

SAŁATKA ŁOSOSIOWA Z MIODOWYM DRESSINGIEM

Reklamy

One thought on “Kaszubskie smaki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s