Pomarańczowe, lekkie i bezmięsne


Kotleciki marchewkowe :)

W związku z tym, że „studenckie” jest zasadniczo synonimem „niedrogie” proponuję również dopisać im to określenie. Dodatkowo proste i niezwykle smaczne. A pietruszki w nich nigdy dość :)

Składniki:

  • 3 duże lub 4 średniej wielkości marchewki
  • pół szklanki ryżu ugotowanego na miękko
  • pół pęczka naci pietruszki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • sól

Marchew gotujemy al dente i ścieramy na dużych oczkach tarki. Nać siekamy, mieszamy z ryżem i marchewką. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania konsystencji, która pozwoli na lepienie kotleta (zbliżona do konsystencji surowych kotletów mielonych). Doprawiamy solą. Smażymy na złoto na patelni.

 

Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, zobacz koniecznie również:

ZIELONA REGENRACJA

 

Reklamy

2 thoughts on “Pomarańczowe, lekkie i bezmięsne

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s