Kanapka a’la Woody Allen


Allen uczynił sandwich bohaterem opowiadania z tomu „Wyrównać rachunki” (…)

Legenda głosi, że John Montagu, czwarty hrabia Sandwich, trzykrotny lord Admiralicji znany z upodobania do kart, pewnego razu poprosił o coś, co zaspokoi jego głód, nie odrywając go od partyjki. (…)

U Allena hrabią targają wątpliwości. Czy plaster mięsa ma znaleźć się pomiędzy dwoma kawałkami chleba, czy też odwrotnie? Lepiej użyć indyka czy szynki?

Magazyn „Książki” Nr 1 Marzec 2012

Kanapki jednak stały się dla nas codziennością. Ten sandwich z powyższego tekstu zapewne nie jest połączeniem zaskakującym ano nowym, warto jednak zwrócić uwagę na smak, który nadaje niebanalności połączeniu ogórek-majonez. No i szynka! Nie może to być cieniutki, dietetyczny plasterek o ledwie wyczuwalnym smaku. Więc jeżeli jeden to mało, proponuję użyć dwóch.

Składniki:

  • dość gruba kromka tradycyjnego chleba
  • plaster gotowanej szynki lub dwa (wieprzowej, naturalnie)
  • ogórek kiszony
  • pół kwaśnego jabłka
  • majonez
  • masło
  • pieprz

Chleb smarujemy masłem, układamy na nim szynkę. Obrane jabłko i ogórka kroimy w kostkę i układamy na szynce. Na wierzchu kładziemy majonez, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

By stworzyć klasyczny sandwich, przykrywamy drugą kromką chleba.

Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, zobacz koniecznie również:

TOSTY TRICOLORE

TOSTY POMARAŃCZOWO-PORZECZKOWE

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s