Brokuły w sosie łososiowym


Nie ukrywam, przepis powstał na zamówienie: „Daj na bloga jakiś dobry przepis z łososiem!”. Poza tym to połączenie (łosoś + brokuł) ostatnio bardzo przypadło mi do gustu, następny będzie łosoś z brokułami :) A sos w tym przepisie jest zawstydzająco prosty i szybki, dobry na zimno i na ciepło.

Voile’a!

Składniki:

  • 2 średniej wielkości brokuły
  • 2 opakowania (2x125g) twarożku łososiowego
  • 4 łyżki mleka
  • 50g wędzonego łososia
  • pół pęczka świeżego koperku
  • ew. dodatkowy koperek do dekoracji
  • pieprz

Brokuła gotujemy na parze.

Twarożek mieszamy z mlekiem by uzyskać jednolitą konsystencję. Łososia kroimy na średniej wielkości kawałki – tak, by w sosie były wyczuwalne i by nie rozpadły się całkowicie. Następnie dodajemy do sosu wraz z posiekanym koperkiem i delikatnie pogdrzewamy, aż będzie ciepły, nie powinien zagotować się.

Na talerzu układamy różyczki brokuła, polewamy sosem, dekorujemy koperkiem.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s