Tosty pomarańczowo-porzeczkowe


 

Czasem przychodzi zły dzień ze złą pogodą, złym nastrojem. Filmy są nudne, ludzie denerwują, nic się nie chce. Tu z ratunkiem przychodzą słodkości z ulubionymi dodatkami.

Do zrobienia tych tostów zainspirował mnie znaleziony ostatnio słoik mojej ulubionej (domowej!) marmolady porzeczkowej. Plus pomarańcza. I migdały. Słońce wychodzi zza chmur :)

 

Składniki:

  • 3-4 kromki chleba (mi do porzeczek raczej pasuje żytni, ale to rzecz gustu)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • cynamon
  • 1 pomarańcza (potrzebna będzie skórka i sok)
  • pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 3 łyżki marmolady porzeczkowej, porządne!
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mielonych migdałów lub innych orzechów
  • masło do smażenia

Jajka mieszamy z mlekiem, cynamonem i skórką z cytryny. Pomarańczę parzymy, ścieramy skórkę i dodajemy do jajek.

Sok wyciśnięty z ogolonej pomarańczy mieszamy z marmoladą, cukrem i mielonymi migdałamy. Całość zagotowujemy i pozostawiamy na ciepłym palniku.

Chleb nasączamy w jajkach i smażymy na złoto. Podajemy z marmoladą.

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s