Gotowana woda od Umberto Eco


Wpis na szybko.

Kto miał przyjemność przeczytać ostatnią książkę Umberto Eco „Cmentarz w Pradze” (wyd. Noir sur Blanc 2011) na pewno zauważył, że ciężar egzystencjalnych i historycznych rozważań bohatera balansuje opis paryskich restauracji i oczywiście tamtejszych dań. Nie mniej uwagi autor poświęca „kuchni domowej” głównego bohatera, która ulokowana jest gdzieś między habitami jezuitów a antysemickimi teoriami spiskowymi.

Jeden przepis szczególnie zapadł mi w pamięć ze względu na swoją nazwę.Faktycznie, danie nie jest esencjonalne ani przesadnie złożone, stanowi jednak doskonałą przekąskę i kwalifikuje się do kategorii „Mam trochę tego i owego oraz czerstwy chleb, co mogę z tym zrobić?”

Składniki:

  • kromki czerstwego chleba
  • 3-4 cebule
  • tyleż pomidorów
  • kilka liści mięty
  • oliwa
  • pieprz (najlepiej świeżo mielony, w większej ilości)

W jednym garnku układamy nieprzesadnie ściśle kromki chleba, każdą polewając oliwą i oprószając pieprzem. Cebulę kroimy w pióra, pomidory w kostkę. Gotujemy w drugim garnku wraz z miętą. Gdy cebula zmięknie, wywarem zalewamy kromki chleba, odstawiamy na chwilę, by chleb nasiąkł.

Proste. A zamiast deliberować nad antysemickim czy nie charakterem utworu, lepiej znaleźć w nim 10 sposobów na dania z kaparami :)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s