Uniwersalny dressing z chilli i cytrusami


 

Świetnie komponuje się nie tylko z sałatkami ze świeżych warzyw, ale również z mięsem  i duszonymi/pieczonymi jarzynami. I dodatkowa zaleta – można go przechowywać do 7 dni w lodówce!

Składniki:

  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 1 limonka
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • łyżka cukru
  • łyżka octu ryżowego (lub białego winnego)
  • łyżka sosu sojowego
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Wyciskamy sok z cytryny, limonki i pomarańczy. Z papryczki usuwamy pestki i drobno siekamy. Wszystkie składniki wlewamy do shakera lub szczelnego słoika i wstrząsamy, aż sos będzie miał jednolitą konsystencję przypominającą vinaigrette. Doprawiamy solą i cukrem.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s