Herbata Mao Jian


Xin Yang Mao Jian

Xin Yang Mao Jian
Żródło: en.wikipedia.org, na licencji CC

Kolejny gatunek mojej ulubionej, zielonej herbaty. O odmianie Studnia Smoka można poczytać TUTAJ, natomiast o senchy TUTAJ.

Co prawda na pełnej nazwie Xin Yang Mao Jian można połamać sobie język, warto zwrócić uwagę na to, że Xin Yang to nazwa prowincji, z której pochodzi ta herbata. Mao Jian oznacza ‚zielony szczyt’.

Jej smak jest typowy dla tego, co przeciętnie rozumiemy pod pojęciem ‚smak zielonej herbaty’ (ze słodko-gorzką nutą pozostającą na języku), jednak zdecydowanie bardziej wykwintny od zielonych herbat z marketu (nie ma posmaku popiołu).

Warto zwrócić uwagę na kształt liści – są dość proste, delikatne i cienkie, często określane jako ‚włosowate’.Choć niektóre gatunku zielonej herbaty można przechowywać nawet 10 lat, Mao Jian po dłuższym czasie wytwarza nieprzyjemny zapach. Nie powinna też być szczelnie przechowywana w zamkniętym pojemniku (najlepiej – w metalowej puszce) – również wówczas traci swoje walory smakowe.

Zaparzamy ją klasycznie – łyżeczkę na filiżankę lub dwie na kubek. Jeżeli nie przepadasz za mocnym aromatem i smakiem, zaparzaj nie dłużej jak 2 minuty.

Wspaniale łączy się ze świeżą miętą i świeżą melisą, bądź z kombinacją obu (moje ulubione połączenie).

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s