Jedyna taka wielkanocna baba!


Kilka podejść, lata eksperymentów, które jeszcze się nie zakończyły, 3 rodzynki więcej czy mniej, a szafranu ile? Drożdżowa baba na wielkanoc to niewątpliwie drożdżowe ciasto, do którego przykładamy najwięcej uwagi w ciągu roku. I słusznie – w końcu ma i smakować i dekorować!

Mi ta babka zawsze wychodzi, chociaż co roku coś zmieniam. W tym roku kolorowe kwiatki – tak to jest, jak myśli się o niebieskich migdałach :)

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki tortowej (ja użyłam typu 405) + 3 lub 4 łyżki do zaczynu drożdżowego
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru + 1/4 do zaczynu drożdżowego
  • esencja waniliowa (nie mylić z aromatem waniliowym!) lub laska wanilii
  • skórka z jednej cytryny
  • garść rodzynek sułtańskich
  • 50g drożdży
  • szklanka mleka
  • 100g masła

Mleko lekko podgrzewamy, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mąkę, delikatnie mieszamy (grudki są ok) i odstawiamy, aż zaczyn podwoi objętość.

Rodzynki i cytrynę parzymy we wrzątku

Żółtka ucieramy z cukrem i esencją. Mąkę przesiewamy, dodajemy utarte żółtka i wyrośnięŧe drożdże. Mieszamy mikserem lub łyżką ciasto,  Dodajemy skórkę otartą z cytryny i rodzynki.

Masło rozpuszczamy w rondelku, a gdy przestygnie dodajemy do ciasta i mieszamy, aż całkowicie wchłonie się.

Ciasto przekładamy do formy i pozwalamy mu nieco wyrosnąć (15 minut). Puekarnik nagrzewamy do 170C.

Pieczemy około 40 minut, choć czas ten będzie zmieniał się w zależności od formy. Im wyższa forma (im wyższe ciasto) tym dłużej ciasto trzeba piec. Dłużej również piec będą się babki bez otworu w środku. Tutaj niezawodna okaże się intuicja i sprawdzanir ciasta patyczkiem :)

Jak zrobić niebieskie kwiatki?

Potrzebne będą płatki migdałów, barwnik spożywczy (nie do końca przepadam za używaniem tego typu produktów, ale kiedy jak nie na święta jest „od święta”?) i trochę wody.

Barwnik rozpuszczamy w ciepłej wodzie i umieszczamy w nim migdały na ok. 1/2 godziny – im dłużej będą moczyć się w barwniku, tym bardziej intensywny kolor będą mieć.

Kwiatki układamy z 5 płatków. Potrzebne będą te  miarę niepołamane, więc przed namoczeniem dobrze jest takie wybrać.

Moja babka jest niebieska, ponieważ przepadam za tym kolorem, ale myślę, że tęczowe kwiatki również będą śliczne :)

Uwaga! Płatki migdałów są lekkie, a brzeg baby często ostry, dlatego dobrze jest zacząć ukłądać dekorację, gdy czekolada lub lukier nieco zastygną.

Reklamy

5 thoughts on “Jedyna taka wielkanocna baba!

  1. Pingback: Baba Muscovado | Venidle

  2. Ciasto było na Dzień Mamy. Udało się znakomicie i było pyszne. Niestety nie dowiem się jakie jest „wczorajsze” bo nic nie zostało. Na blogu będzie trochę później.
    Jeszcze raz dziękuję za przepis i pozdrawiam.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s