Toskańskie stoły


Autor: topfer
Na licencji CC

Toskańczycy jedzą różne miejscowe specjały, o których pewnie nawet pan nie słyszał. Ja uwielbiam np. pappardelle alla lepre, czyli makaron w sosie z duszonego zająca. Z mięs polecam fiorentinę, czyli befsztyk z kością po florencku, a z ryb baccalę, czyli suszonego dorsza gotowanego z czosnkiem i pomidorami.

Smaczne są także nereczki, móżdżki, miejscowa dziczyzna czy np. grzebienie koguta, które są bardzo wyrafinowanym daniem. Z prostych rzeczy w niekórych nadmorskich okręgach Ligurii, na północ od Toskanii, popularna jest np. farinata, czyli placki z mąki grochowej. Przepyszne. Albo foccacia, taki niby chleb, ale robiony bez udziału drożdży.

Fragment wywyadu z Piotrem Adamczewskim, dziennikarzem i krytykiem kulinarnym

PAPERMINT wrzesień 2011

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s