Duszona młoda kapustka z rodzynkami


To danie mi osobiście zawsze kojarzy się z domowymi obiadami i wiosną – pachnie zielonym ogrodem i koperkiem. Młode warzywa dostępne są tylko przez stosunkowo krótki czas w roku, warto więc je wykorzystać.

Tak przygotowana kapustka doskonale łączy się z młodymi kartofelkami, mięsem, ale dobrze też radzi sobie solo.

Składniki:

  • główka młodej, zielonej kapustki
  • 150g boczku
  • dwa pęczki koperku
  • garść rodzynek
  • listek laurowy
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • olej

Jak wybrać świeżą, dobrą kapustę? Główka powinna mieć lekko eliptyczny kształt, a zewnętrze liście nie powinny mieć przebarwień i być coraz jaśniejsze im bliżej głąba, ale nie białe

Kapustę szatkujemy, posypujemy solą i odstawiamy na conajmniej pół godziny, aż zmięknie i puści sok. W międzyczasie boczek kroimy w drobną kosteczkę, rodzynki zaparzamy w gorącej wodzie, koperek siekamy – sama lubię niezbyt drobno.

Na rozgrzanym oleju smażymy boczek, aż będzie chrupki, ale jeszcze nie przypieczony na skwarki. Następnie dodajemy kapustę, koperek, ziele, liść laurowy i rodzynki. Dusimy, aż kapustka będzie miękka (conajmniej 1/2 godziny). Na koniec doprawiamy pieprzem.

UWAGA! Wiadomo, że dania  kapusty należą do ciężkostrawnych, więc po obiedzie warto przygotować sobie dzbanek zielonej herbaty z listkami mięty :)

Reklamy

One thought on “Duszona młoda kapustka z rodzynkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s