Po ostatnim wpisie nt. martini dry przesuwam się nadal po linii klasyków. Wielkanocny must have, czyli biała kiełbasa gościu w wielu domach i zapewne ile tradycji tyle przepisów. Można smażyć, dusić, doprawiać, kroić i wrzucać do żurku.
Wino i oliwki nadają białej kiełbasie wykwintnego aromatu i barwy. Sama kiełbasa nie wymaga dodatkowego przyprawiania (o ile nie chcemy uzyskać konkretnego rezultatu w smaku, np. dodając świeży czosnek) ani specjalnej obróbki, więc poza smakiem mamy wygodę i wspaniały aromat. Z ziól polecam takie, które nadadzą świeższy aromat niż klasyczny majeranek, np. tymianek, rozmaryn, estragon.
Składniki:
- 6-7 szt białej kiełbasy
- 400ml czerwonego, wytrawnego wina
- 3 gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku
- szklanka czarnych oliwek
Kiełbasę podsmażamy. Oliwki kroimy w plasterki i dodajemy do smażenia. Gdy kiełbaski zarumienią się zalewamy je winem, dorzucamy zioła i dusimy ok. 1/2h aż wino częściowo odparuje.
bardzo ciekawy przepis
Dziękuję! :)