Biała w czerwonym winie z oliwkami


Po ostatnim wpisie nt. martini dry przesuwam się nadal po linii klasyków. Wielkanocny must have, czyli biała kiełbasa gościu w wielu domach i zapewne ile tradycji tyle przepisów. Można smażyć, dusić, doprawiać, kroić i wrzucać do żurku.

Wino i oliwki nadają białej kiełbasie wykwintnego aromatu i barwy. Sama kiełbasa nie wymaga dodatkowego przyprawiania (o ile nie chcemy uzyskać konkretnego rezultatu w smaku, np. dodając świeży czosnek) ani specjalnej obróbki, więc poza smakiem mamy wygodę i wspaniały aromat. Z ziól polecam takie, które nadadzą świeższy aromat niż klasyczny majeranek, np. tymianek, rozmaryn, estragon.

 

Składniki:

  • 6-7 szt białej kiełbasy
  • 400ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku
  • szklanka czarnych oliwek

Kiełbasę podsmażamy. Oliwki kroimy w plasterki i dodajemy do smażenia. Gdy kiełbaski zarumienią się zalewamy je winem, dorzucamy zioła i dusimy ok. 1/2h aż wino częściowo odparuje.

2 thoughts on “Biała w czerwonym winie z oliwkami

Dodaj odpowiedź do dorota20w Anuluj pisanie odpowiedzi