Pory zapiekane na cieście francuskim


 

Chyba pory to jednak moje ulubione warzywo. Tutaj w połączeniu z serem Camembert, wcześniej był pomysł na wersję z suszoną śliwką – SAŁATKA POROWA Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ.

Równie wspaniale wychodzi jako tarta. Pory wzbogacić można szynką pokrojoną w kostkę, boczkiem, żółtym serem. Jak zawsze wszystko jest kwestią wyobraźni :)

 

Składniki:

  • 6 arkuszy ciasta francuskiego o wymiarach ok. 20x10cm
  • 2 duże pory lub 3 średnie
  • 250g sera Camembert
  • 100ml śmietanki 30%
  • 1 jajko
  • gałka muszkatałowa (ok. łyżeczka)
  • oliwa
  • sól, pieprz

Pory kroimy w średniej grubości talarki, solimy, pieprzymy i podsmażamy na oliwie, W połowie smażenia dodajemy Camembert pokrojony w drobną kostkę. Śmietankę mieszamy z jajkiem i gałką muszkatałową i dodajemy do porów, gdy zmiękną.

Na blaszce układamy ciasto francuskie. Na środku każdego nakładamy nadzienie zostawiając marginesy (przy pieczeniu brzegi uniosą się).

Pieczemy 20-25 minut (aż ciasto zarumieni się i wyrośnie) w temperaturze 200 stopni. Można podawać z sosem czosnkowym lub ziołowym.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s