Wiosenna sałatka z grillowaną wołowiną


Wiosna z nutą pikanterii i musztardowym dressingiem. Na szybko, na lekko, na teraz.

Składniki: (2 porcje)

  • pół główki sałaty lodowej
  • cebulka dymka, wraz ze szczypiorkiem
  • pół ogórka szklarniowego
  • 250g rostbefu wołowego
  • 5 rzodkiewek
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3-4 łyżki pikantnej musztardy
  • tyleż oliwy
  • limonka
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru

Są dwie zasady dotyczące krojenia wołowiny, by nie wyszła”gumowata”, ale krucha i soczysta. Po pierwsze: kroimy ją w poprzek, nigdy wzdłuż włókien. Po drugie: solimy i doprawiamy pod koniec smażenia/pieczenia lub przed podaniem. To pozwala zatrzymać w środku wilgoć i smak.

Rostbef kroimy w paski, skrapiamy sokiem z 1/2 limonki i grillujemy ok. 15 minut, obracając mięso, gdy na jednej powierzchni zaczną wydobywać się soki. Doprawiamy solą i pieprzem dopiero po usmażeniu!

Sałatę rozrywamy na drobne kawałki. rzodkiewki kroimy w grube plasterki, ogórka w cieńsze, jajko na 4 części. Dymkę siekamy lub kroimy w półtalarki (w zależności od tego, na ile przepadamy za cebulą – posiekaną cebulę można wymieszać z sałatą, przez co stanie się jedynie przyprawą, a nie składnikiem).

Musztardę mieszamy z oliwą i sokiem z drugiej połówki limonki. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

W dwóch miseczkach układamy sałatkę: sałatę mieszamy z ogórkiem i rzodkiewką na spodzie, na wierzchu układamy ‚piramidkę’ z kawałków mięsa. Przy brzegu ustawiamy ćwiartki jajka. Całość polewamy od góry musztardowym dressingiem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

(Mój dressing wyszedł tak pomarańczowy, ponieważ postanowiłam wypróbować musztardę z suszoną papryką pewnej firmy. Ten blog nie służy do reklamowania lub recenzowania produktów, więc bez szczegółów)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s