Zielony sos frankfurcki


Sos pachnący wiosną i zielenią. Zachwycał się nim Goethe, zachwycał się nim Schiller. I ja :)Jeden warunek – wszystkie zioła, których użyjemy muszą być świeże!

Nadaje się do: jajek, mięs na zimno i ciepło, jako dressing do sałat. Dziś wypróbowany z grillowanym kurczakiem – super!

Do ziół tzw. frankfurckich zaliczamy: szczypior, anyż, pietruszkę, trybulę, ogórecznik i rzeżuchę. Niemniej jednak sos smakuje równie wspaniale z innymi, takimi jak: melisa, mięta, oregano i inne! Nada się wszystko, co mamy pod ręką.

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szalotki lub jedna mała cebula
  • sok z 1/2 cytryny
  • 150g śmietany 18%
  • 3 kopiaste łyżki majonezu
  • świeże zioła (w moim przypadku były to: pietruszka, koperek, bazylia, oregano, rozmaryn, melisa, mięta, lubczyk, ale można zastępować innymi, pod warunkiem, że są świeże) – minimum 100g
  • sól, pieprz

 

Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Wyjmujemy żółtka i ucieramy z olejem na gładką pastę. Białka siekamy bardzo drobno, podobnie jak cebulę. Mieszamy z utartym żółtkiem, dodajemy sok z cytryny, śmietanę i majonez. Zioła drobno siekamy i dodajemy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.

  • Śmietanę i majonez można zastąpić jogurtem i śmietaną (w wersji light)
  • Nie chce Ci się siekać cebuli? Przepuść ją przez praskę do czosnku!
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s