Ziemniaki fondant


dsc01115

Co można zrobić z ziemniakami? Ugotować, podsmażyć, upiec, zgrillować, puree… A gdyby tak (prawie) wszystko na raz?

Fondant z francuskiego znaczy: topniejący, rozpływający się (w ustach), po angielsku to pomadka (krówka), po niemiecku masa cukrowa (Zuckermasse). Czy trzeba coś więcej dodawać na temat ich konsystencji?

Na pierwszy rzut oka może wydawać się przesadą, by te same kartofle smażyć, gotować, a potem jeszcze piec, dlatego też podchodziłam do tego przepisu z pewnym dystansem. Niemniej szczerze mogę powiedzieć, że wart jest on grzechu, a wciąż nieprzekonanych niech skusi maślany aromat kremowych ziemniaczków w aromatycznej skórce.

Ich oryginalny kształt ma przypominać po upieczeniu suflety lub baryłki o ściętych brzegach. Ale równie dobrze może to być dowolna, inna kompozycja.

Składniki:

  • 4-5 ziemniaków
  • 150g masła
  • gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku lub suszone odpowiedniki
  • 3 ząbki czosnku
  • 500ml bulionu drobiowego

Ziemniaki cienko i gładko obieramy, kroimy na kawałki nadając im odpowiedni kształt, dbając jednocześnie o to, by były zbliżonej wielkości. Podsmażamy na maśle z czosnkiem, aż lekko przyzłocą się na wierzchu. Na patelnię wlewamy bulion, dodajemy zioła i gotujemy ziemniaki, aż będą al dente. Następnie przekłądamy je do żaroodpornego naczynia polewając bulionem i pieczemy ok. 30 minut, dolewając wywaru, jeżeli wyparuje.

Podajemy jako dodatek do dań. Ale same też smakują świetnie :)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s