Ravioli zapiekane na zielono


Ravioli na zielono

Zapiekany makaron to jedno z najpopularniejszych dań „a’la kuchnia włoska” i jedno z najczęściej zamawianych dań w amerykańskich restauracjach. Tym razem w wersji zmierzającej w kierunku wiosny – lekkiej, łatwiej i przyjemnej.

Podziękowania dla Eweliny za inspirację :)

Składniki:

  • opakowanie drobnego ravioli z dowolnym nadzieniem
  • opakowanie (250g) świeżych lub mrożonych liści szpinaku, w ostateczności puree
  • niemała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • listki świeżej bazylii (ewentualnie)
  • gałka muszkatałowa
  • ser żółty lub mozzarella, jak kto woli
  • sól, pieprz

Ravioli gotujemy al dente. Świeży szpinak blanszujemy na oliwie aż zmięknie (można zostawić kilka listków do dekoracji), mrożony podsmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Cukinię obieramy, kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na oliwie z posiekanym czosnkiem i bazylią

Małą, prostokątną blaszkę (ok. 18x25cm) smarujemy masłem. Na dnie rozkładamy szpinak, na nim ravioli, na ravioli plasterki cukinii, a na niej ser. Posypujemy wszystko pieprzem. Zapiekamy 15-20 minut w temp. 200 stopni.

 

W wersji przed upieczeniem

Reklamy

2 thoughts on “Ravioli zapiekane na zielono

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s