Aromatyczne żytnie muffiny


Wariant śniadaniowy na wytrawnie ze śródziemnomorską nutą rozmarynu, bogaty w składniki odżywcze na dobry początek dnia :)

Muffuny zrobiłam „po amerykańsku” – choć nie jest do końca rozstrzygnięte pochodzenie przepisu. Angielskie muffins przypominają raczej bułeczki, z kolei amerykańskie są tylko słodkie. Idąc z duchem kuchni fusion przygotowałam muffiny na słono (napisałam „ze śródziemnomorską nutą”, ale nie przekonuje mnie śniadanie na słodko)

Z doświadczenia polecam pieczenie muffinów w blaszcze z foremkami, nie w papilotkach – papierowych foremkach (można w blaszcze i w papilotkach, jeżeli kogoś od przybytku głowa nie rozboli :) ). Chyba, że to mini-serniczki albo muffiny z kremem (nie mylić z cupcakes!) ;)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki żytniej
  • 2 łyżki otrąb żytnich
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • łyżka (sic!) sody
  • łyżeczka soli
  • szklanka mleka (do wyboru: maślanki, jogurtu lub mleka)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1-2 niewielkie pomidory
  • suszone drożdże piwne do posypania

Otręby zaparzamy w 3 łyżkach wrzątku. Mieszamy suche składniki ciasta – mąkę, sól, cukier, sodę oraz rozmaryn. Następnie mokre – jajko, oliwę i mleko, a następnie wlewamy (nie mieszając) do suchych. Dodajemy zaparzone otręby i krótko mieszamy – ciasto na muffiny nie powinno mieć jednolitej konsystencji i wszelkie grudki są mile widziane. Ciasto przekładamy po łyżce do formy lub do papilotek. Pomidora/y parzymy we wrzątku i obieramy ze skóry. Kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu muffinek. Posypujemy drożdżami piwnymi. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s