Tarta morelowo-lawendowa


Powiew Prowansji. Moim ulubionym połączeniem tutaj jest wierzch: miód, cytryna i lawenda. I na dodatek bajecznie proste.

W oryginale znalezione tutaj: http://atdownunder.com/2012/02/02/doux-souvenir/, aczkolwiek po „przerobieniu” tego przepisu wprowadziłam kilka zmian

Składniki:

  • 220g mąki pszennej (ewentualnie więcej, gdy ciasto będzie zbyt rzadkie)
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • 50ml wody
  • słoik dżemu morelowego
  • 2 puszki połówek moreli
  • łyżka suszonych kwiatów lawendy
  • łyżeczka miodu
  • sok z połówki cytryny

Mąkę wymieszać z solą, posiekać z masłem. Następnie dodać wodę i zagnieść miękkie, gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na ok. pół godziny (do 1h). Piec w formie do tarty 30 minut w temperaturze 180C.

Na zimne ciasto wyłożyć dżem. Połówki moreli pokroić w plasterki grubości ok. 1/2cm i ułożyć na dżemie. Miód wymieszać z cytryną. Powstałą mieszanką cienko pokryć morele. Posypać suszoną lawendą.

Reklamy

6 thoughts on “Tarta morelowo-lawendowa

    • No pewnie, można i tak, obawiałabym się tylko czy z aromatu lawendy nie zrobi się „tarta lawendowa” – na surowo mocno pachnie, co dopiero po zapieczeniu. Można też lawendę lekko zaparzyć, hm? :)

    • Oby Twoje oczarowanie trwało jak najdłużej – tarty nie podzieliły jeszcze (na szczęście!) smutnego losu fast-foodów jak pizza… :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s