Sałatka porowa z suszoną śliwką


Mariaż, który na pierwszy rzut oka wydaje się dość egzotyczy, w praktyce sprawdza się doskonale, zarówno jako przystawka, jak i przekąska.

Z porem szczególnie bliską znajomość powinny zawrzeć te osoby, które mają problem z cholesterolem – por należy do rodziny czosnkowanych, roślin obniżających jego poziom.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości por
  • 10 śliwek suszonychSałatka porowa foto
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 4-5 listków świeżej bazylii
  • 3 łyżki śmetanki kremówki 30%
  • 5 łyżek majonezu
  • sól, pieprz

Śliwki zalać wrzątkiem na ok. 5 minut. Pora pokroić w cienkie talarki, jaja, śliwki i bazylię posiekać. Śmietankę wymieszać z majonezem i polać sałatkę, doprawić solą oraz pieprzem, udekorować listkami bazylii.

Dobrze jest tę sałatkę przygotować koło godzinę przed podaniem – por zmięknie, a aromat śliwki i bazylii lepiej przejdzie do sałatki.

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s