Sencha


Sencha

Sencha, źródło: pl.wikipedia.org, obrazek na licencji Creative Commons

Sencha to najpopularniejsza w Japonii (i jedna z moich ulubionych) odmiana zielonej herbaty. Kolor dobrze zaparzonej senchy określa się (podobnie jak Lung Ching) jako zielonkawo-złoty. Składają się na nią całe liście, w przeciwieństwie do matchy – odmiany o zmielonych liściach.

Smak tej herbaty zależy od temperatury, w której będziemy ją zaparzać. W temperaturze ok. 60-70 stopni ma łagodny smak i kolor. Około 80 stopni zyskuje smak bardziej wyrazisty i cierpki.

Warto również wiedzieć, że sencha zawiera najwięcej witaminy C spośród wszystkich gatunków herbaty. Dodatkowo ma w sobie dużo taniny o właściwościach ściągających i przeciwzapalnych.

Sencha świetnie smakuje z egzotycznymi owocami, takimi jak liczi, mango, ananas czy papaja. W sklepach z herbatami można kupić gotowe, aromatyzowane mieszanki lub dodać świeże owoce do zaparzonej herbaty (co zdecydowanie bardziej polecam).

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s