Krem ze słodkiej kukurydzy


Krem ze słodkiej kukurydzy

Kolejny wątek dotyczący lekkiego menu. Zupa krem ze słodkiej kukurydzy to potrawa niskotłuszczowa, choć pożywna (zawiera dużo roślinnego białka i węglowodanów). Bogata w magnez, który służy wszystkim w okresie wiosennego przesilenia :)

Trzeba zwrócić uwagę, by ostrożnie ją gotować – mleko lubi kipieć i przypalać się, a właśnie ono stanowi bazę przepisu.

Składniki:

  • 2 puszki kukurydzy (w sumie około 450g dla dokładnych, ale może być i trochę więcej)
  • jedna duża cebula
  • jeden duży ziemniak
  • 1 litr mleka 0% lub 0,5%
  • 1/2 łyżeczki startej (najlepiej świeżo) gałki muszkatałowej
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki zimnej wody

Do dekoracji: (opcjonalnie)

  • posiekany szczypiorek
  • pokrojona w drobną kostkę szynka
  • trochę ziaren kukurydzy

Do garnka włożyć: obraną cebulę, obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka, liść laurowy, startą gałkę i kukurydzę z jednej puszki. Zalać mlekiem i powoli gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie odstawić na około 15-20 minut, aż lekko przestygnie i zmiksować lub przetrzeć przez sito. Mąkę kukurydzianą utrzeć z wodą na pastę, dodać do zmiksowanej zupy. Zagotować po raz drugi często mieszając, dodać drugą puszkę kukurydzy i gotować jeszcze ok. 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Udekorować w miseczkach szczypiorkiem, szynką i kukurydzą.

Jeżeli zupa będzie zbyt słodka, można dodać trochę jogurtu greckiego.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s