Herbata Lung Ching (Studnia Smoka)


Lung Ching

Uprawa herbaty, źródło: http://commons.wikimedia.org, zdjęcie na licencji Creative Commons

Nie piję kawy, w ogóle, co w czaach kultury Starbucksa i ekspresów „Zrób sobie latte z kapsułki” może wydawać się dziwne. Cenię sobie za to dobrą herbatę, najlepiej zieloną lub białą, niearomatyzowaną lub z płatkami jaśminu. Orzeźwia i pobudza jak kawa, a przy tym nie wypłukuje cennych substancji z organizmu. I smakuje na zimno ;)

Herbata Lung Ching (pl. Studnia Smoka) swoją nazwę zawdzięczna wyobraźni starożytnych Chińczyków – była uprawiana już ponad 1500 lat temu. Podczas zaparzania listki herbaty wirowały w naczyniu, co przywoływało na myśl skrzydła smoka. Jest to odmiana, która spośród chińskich zielonych herbat zawiera najwięcej substancji antynowotworowych. Ma delikatny smak – polecam, jeżeli nie przepadacie za herbatą o mocnych akcentach smakowych – łagodny aromat, a napar ma jasnozielonkawy kolor.

Tradycyjnie, każdą herbatę można zaparzyć w następujących proporcjach: łyżeczka na filiżankę lub dwie na kubek. Warto jednak znaleźć swoje „boskie proporcje” i poeksperymentować.

Warto również spróbwać zielonej herbaty z mlekiem. Nie smakuje jak to, co znamy pod pojęciem bawarki, mleko nadaje herbacie aksamitną konsystencję i słodkawy aromat. Na ok. 250ml zaparzonej herbaty dodaję 25ml mleka.

Reklamy

One thought on “Herbata Lung Ching (Studnia Smoka)

  1. Pingback: Yunnan Refreshment | Venidle

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s