Koronkowe naleśniki z warzywami


Koronkowe naleśniki z warzywami

 

 

Robi się coraz cieplej, więc sycące zimowe portawy już nie smakują tak dobrze. Za chwilę większość z nas przestawi się na wioseno-letnie, lżejsze menu, więc w ramach przedsmaku przedstawiam lekkie, koronkowe naleśniki z warzywami na parze.

Ciasto:

  • 3 białka jaj
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 5 łyżek wody (ciasto powinno być dosć rzadkie, trzeba więc dostosować ilość wody)

Nadzienie:

  • średniej wielkości cukinia
  • pęczek rzodkiewek
  • świeże zioła (bazylia lub rozmaryn)
  • pokruszone suszone pomidory do posypania (nie te ze słoika, ale takie, które można łatwo skruszyć w moździerzu)

Cukinię obrać i pokroić w plasterki, podobnie rzodkiewki. Dusić na parze ok. 15 minut z siekanymi ziołami, aż zmiękną.

Białka, mąkę i wodę wymieszać na gładką, dość rzadką masę – powinna mieć konsystencję nieco luźniejszą niż tradycyjne naleśniki, by łatwiej było ją nalewać. Patelnię z odrobiną oleju mocno rozgrzać, wlewać ciasto zygzakowatym ruchem tak, by utworzyło wzorek lub kratkę, smażyć kilka sekund z jednej strony, aż masa zetnie się i nie zbrązowieje za bardzo. Naleśniki osączyć na papierowym ręczniku.

Na jedną połowę naleśnika nałożyć nadzienie, przykryć drugą połową placka, posypać pomidorami i od razu podawać bo szybko stygną, a ciepłe smakują najlepiej :)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s