Kapustka – nie kupuj, zrób sam(a)


Jakość surówek z kapusty dostępnej w sklepach zdecydowanie nie zachwyca (próbowałam znaleźć taki przetwór, który nie będzie zawierał konserwantów, misja zakończyła się niepowodzeniem).

Kapustą warto zainteresować się z wielu względów. Poza tym, że chyba większości kojarzy się z domowym obiadem, ma szerokie zastosowanie wewnętrzne i zewnętrzne. W okładach pomaga na wrzody, rany, oparzenia, jako napar pomaga na anemię, jest niskokaloryczna. Zawiera witaminy od A do Z.(tj. A, B1, B2, B6, C, E, K) i jeszcze wiele, wiele…

W tej sytuacji kupowanie gotowych, wysokoprzetworzonych produktów mija się z celem. Poniżej przedstawiam przepis na domową surówkę z kapusty, szybką, prostą i tanią.

  • 1,5 kg kapusty (niezbyt duża główka)Zdjęcie
  • pół litra wody
  • szklanka octu spirytusowego 10%
  • szklanka oleju
  • dwa ząbki czosnku
  • 3 łyżki soli
  • pół szklanki cukru

Wodę zagotować z octem, olejem, czosnkiem, solą i cukrem. Kapustę drobno poszatkować i włożyć do słoików. Gdy zalewa nieco przestygnie zalać słoiki, porządnie zakręcić i odstawić na 3 dni.

Taką surówkę można trzymać w chłodnym miejscu jeszcze przez ok. 2 tygodnie.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s