China, made in Poland (przyprawa 5 smaków)


Z kuchni dalekowschodnich najbadziej odpowiada mi kuchnia chińska. O ile można mówić o jednej kuchni chińskiej.

Chiny pod względem kulinarnym tradycyjnie dzieli się na cztery regiony: Pekin, Szanghaj, Seczuan i Kanton. Wszystkie jednak podzielają tę samą filozofię związaną z przygotowywaniem i spożywaniem posiłków: konfucjańskie umiłowanie ładu i harmonii. Posiłek jest dziełem o starannie wyważonej równowadze międzi sferą doznań wzrokowych, zmysłami powonienia i smaku. Jest to „reguła czterech jedności”

Harmonię uzupełniać ma słynna chińska przyprawa „Pięć smaków” czy też: „Pięć zapachów” (Hung-liu). Można kupić gotową, jednak bardziej zbliżona do oryginalnego smaku kuchni chińskiej będzie ta zrobiona samodzielnie z oryginalnych składników:

  • 4 gwiazdki anyżu
  • 2 lyżki nasion kopru włoskiego
  • 12 goździków
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki białego pieprzu

Polecam trzymanie przyprawy w całości (całe gwiazdki anyżu, kora cynamonu etc.) i rozgniatanie jej tuż przed użyciem tak, by zachowało się jak najwięcej smaków.

Advertisements

3 thoughts on “China, made in Poland (przyprawa 5 smaków)

  1. uwielbiam tą mieszankę 5 smaków!!!
    jeżeli ktoś jest zabiegany lub nie wie gdzie kupic poszczególne składniki, to polecam kupować w sieci pod adresem przepisychinskie pl

  2. Pingback: Najwięksi celebryci wśród moich przepisów | Venidle

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s